Krachttraining kun je in verschillende vormen beoefenen. Wanneer je op kracht traint en je doet 4 sets van 15 herhalingen, dan heeft dit een andere effect op je lichaam dan wanneer je 4 sets doet van 6 herhalingen. Bij 15 herhalingen train je namelijk meer op een beter uithoudingsvermogen van je spieren, terwijl je bij 6 herhalingen puur op kracht traint. Er wordt daarom doorgaans onderscheidt gemaakt in drie verschillende vormen van krachttraining:
Wanneer je meer uithoudingsvermogen voor je spieren wilt kweken dan is het verstand om sets te maken van ongeveer 15 herhalingen. Wat massa training betreft is dit 8 tot 12 herhalingen en voor krachttraining ligt dit aantal tussen de 4 en 8 herhalingen. Voor meer informatie over deze drie trainingsmethoden kun je ook op deze site terecht.
Krachttraining gaat goed samen met een Full body workout. Via Dailyfit geeft hier meer informatie en inzichten in!
Afhankelijk van wat je precieze doel is dat je wilt bereiken door middel van krachttraining is het erg belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen. Wil je aankomen of wil je juiste afvallen om zo je spieren te voorzien van meer definitie?
'Cutten' is de term die toegepast wordt op mensen die tijdens hun krachttraining willen afvallen en daardoor 'droger' willen worden. Dit houdt niets anders in dan het verlagen van het vetpercentage, terwijl je tegelijkertijd probeert zoveel mogelijk spiermassa te behouden. Dit is dus het tegenovergestelde van bulken. Tijdens het cutten is het van belang je calorie inname per dag niet te hoog te houden en dat je 'clean' eet. Iemand die in een 'cut-fase' zit valt behalve vetmassa vaak ook enige spiermassa af. Het is daarom erg belangrijk tijdens zo'n periode genoeg eiwitten binnen te krijgen om spierafbraak zoveel mogelijk te voorkomen/remmen. Cutdiëten bestaan dan qua voedingswaarden ook vaak uit veel eiwitten en minder uit koolhydraten.
Bij krachttraining wordt voor gewicht aankomen ook wel de term 'bulken' gebruikt; tijdens deze periode zorg je ervoor dat je meer eet dan dat je normaal doet. Een calorietoename van 10 à 20 procent is tijdens het bulken heel normaal en sporters halen deze toename vooral uit het eten van meer koolhydraten. Door daarnaast genoeg rust te nemen en goed te trainen verkeerd het lichaam in anabole staat, wat betekend dat de spiermassa toeneemt. Vaak gaat het opbouwen van spiermassa in het geval van bulken ook gepaard met een toename aan vetmassa. Om te voorkomen dat je teveel vetmassa aankomt kun je er ook voor kiezen te gaan 'clean bulken'. Dit is een meer geleidelijke variant van bulken, waarbij het opbouwen van spiermassa wat langer duurt. Het voordeel hiervan is dat je tijdens deze periode minder vetmassa opbouwt. In tegenstelling tot bij het cutten is het bij bulken wel normaal om veel koolhydraten binnen te krijgen. Deze moeten zorgen voor de nodige energie om zo beter te kunnen presteren in de sportschool.