Koolhydraten

De belangrijkste functie van koolhydraten is dat ze dienen als brandstof voor ons lichaam. Koolhydraten zorgen er dus voor dat ons lichaam is voorzien van genoeg energie. Het wordt aangeraden om tussen de 40 en 70 procent van de energie die je uit je eten haalt te laten bestaan uit koolhydraten. Wanneer je hier boven zit zul je sneller vet aankomen en wanneer je hieronder zit gebruikt het lichaam spiereiwitten als energiebron. Koolhydraten hebben daarnaast een belangrijke functie voor onze rode bloedcellen en hersenen. Onze hersenen hebben namelijk glucose, dit is een soort koolhydraat, nodig om normaal te kunnen functioneren.

Wat is koolhydraatrijke voeding?

Belangrijk om te weten over koolhydraten is om je ervan bewust te zijn dat er onderscheidt gemaakt wordt tussen twee soorten:
Enkelvoudige koolhydraten: Deze vind je onder andere terug in frisdrank en snoep. Ze bestaan vooral uit suikers en maken snel dik. Enkelvoudige koolhydraten zijn overigens niet per definitie slecht voor je lichaam. Net voor of net na een krachtsinspanning kunnen ze je lichaam voorzien van de nodige energie om je energiegehalte weer op pijl te brengen.
Complexe koolhydraten: Deze koolhydraten worden op een langzame wijze door onze bloedsuikerspiegel opgenomen. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Je vindt complexe koolhydraten onder andere terug in groenten, volkoren pasta, zilvervliesrijst, havermout, knolgewassen en volkoren brood.

Koolhydraten en fitness

Koolhydraten zijn om meerdere redenen van essentieel belang tijdens fitness. Enerzijds heb je ze nodig om jezelf van voldoende energie te voorzien vóór en ná een training. Natuurlijk wil je tijdens een training zoveel mogelijk kunnen geven en daarvoor heb je genoeg koolhydraten nodig. Na een training schreeuwt je lichaam echter weer om nieuwe energie en ook hiervoor zijn koolhydraten een ideaal middel. Sommige mensen die aan fitness doen en af willen vallen maar tegelijkertijd spiermassa willen behouden eten expres geen of nauwelijks koolhydraten. Bedenk dat je je lichaam in dat geval van te weinig energie voorziet, waardoor je niet optimaal kunt trainen en herstellen. Daarnaast gaat je lichaam z'n energie uit spiereiwit halen. Dit zorgt voor spierafbraak en dat is juist het laatste waar je zin in hebt.